3 tips als u gaat verhuizen naar Engeland

Verhuizen naar Engeland: het klinkt voor veel mensen als een droom of een ver-van-hun-bed-show. Maar toch hebben in de afgelopen jaren steeds meer Nederlanders ervoor gekozen om Het Kanaal over te steken en naar Engeland te emigreren, permanent of – vanwege werk of studie – tijdelijk. Heeft u zelf plannen om naar Engeland te verhuizen? Doe dan uw voordeel met de onderstaande praktische tips!

Doe goed vooronderzoek voordat u gaat verhuizen!

Voordat u daadwerkelijk naar Engeland verhuist, is heet zaak om goed onderzoek te doen naar hoe het leven, werk en wonen in Engeland georganiseerd zijn. Een verhuizing naar Engeland begint met kijken naar geschikt werk, de mogelijkheden voor een woning of accommodatie onderzoeken en, natuurlijk, zorgen dat u de taal tot in de puntje beheerst. Veel mensen onderschatten dit vooronderzoek en komen er pas na het verhuizen naar Engeland achter dat het leven in Engeland er anders uitziet. Verdiep u verder ook in de organisatie van de gezondheidszorg, de verkeersregels (Engels rijden immers links), het openbaar vervoer, de kosten van het levensonderhoud en soortgelijke zaken.

Regel de administratie

Een verhuizing naar Engeland betekent dat u administratief het een en ander moet regelen voordat u vertrekt. Zonder de juiste papieren en voorbereiding kunt überhaupt niet in Engeland komen. Wilt u langer dan een half jaar in Engeland verblijven, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Naast een verblijfsvergunning is het zaak om tijdig een Burger Service Nummer ofwel een BSN te regelen, die in Engeland bekendstaat als National Insurance Number. Heeft u dit nummer niet, dan kunt u eigenlijk niets beginnen. Net als in Nederland heeft u dit unieke registratienummer nodig voor allerlei zaken, zoals het afsluiten van een zorgverzekering, het openen van een bankaccount, het huren of kopen van een woning, et cetera. Sluit ten slotte ook zo snel mogelijk een bankrekening af in Engeland.

Kies voor een betrouwbaar verhuisbedrijf

Een laatste cruciale tip voor mensen die plannen hebben zich in Engeland te vestigen, is het tijdig vastleggen van de verhuizing. Het is aan te raden om te gaan voor een internationale verhuizer, omdat deze de invoerregels goed kent. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze goed, waarbij u niet moet vergeten om de kleine lettertjes te lezen.