Een twee-onder-een-kapwoning

Twee-onder-een-kap woningen zijn woningen die je eigenlijk het meest ziet in het straatbeeld. Dit soort woningen worden ook wel dubbelwoningen genoemd. Het zijn twee woningen onder een kap, je deelt dus één kap met je buren. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat de twee woningen identiek aan elkaar zijn. De twee-onder-een-kapwoning komt oorspronkelijk uit Engeland, daar begon men in de tweede helft van de 19e eeuw met het bouwen van twee-onder-een kap woningen. In Nederland begon men rond het jaartal 1910 met het bouwen van dit type woning. Een reden voor de populariteit van dit type woning zijn de kosten. Zo kan een aannemer tegen geringe meerkosten dezelfde woning bouwen. De totale bouwkosten worden dan door de toekomstige bewoners gesplit.

Wat zijn de voordelen van een twee-onder-een-kapwoning?

Het grootste voordeel is dat er minder materialen nodig zijn om de woning te bouwen waardoor de prijs relatief laag ligt. Dat is ook de reden dat dit type woning zo populair is. Een ander voordeel is de beschikbare ruimte aan beide zijkanten. Dit is een voordeel dat men niet heeft bij een rijtjeswoning. Deze beschikbare ruimte kan vervolgens gebruikt worden voor het plaatsen van een carport, garage of parkeerplaats voor de auto.

Welke mogelijkheden zijn er voor uitbouw?

Waar het bij een rijtjeswoning niet mogelijk is om aan de zijkant iets aan te bouwen, kan dat bij een twee-onder-een-kapwoning wel. Door deze mogelijkheid zijn er best veel opties om er iets bij aan te bouwen. Zo zou u kunnen kiezen voor een serre, naast de extra ruimte brengt zorgt het ook nog voor extra licht in de woning. Een andere populaire optie is een grotere woonkamer of eetkamer. Wanneer u echt groots wil uitpakken, dan is een uitbouw over twee verdiepingen misschien iets. Zo kunt u extra slaapkamers toevoegen in combinatie met een grotere keuken, serre of eetkamer.

Ga jij van plan om binnenkort een huis te gaan bouwen? Neem dan contact met Variahuis op, wij helpen je graag verder.