Zo houd je je huis makkelijker netjes

Het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend dat je je huis elke week netjes schoonmaakt en dit ook bijhoudt. Niet iedereen is nou eenmaal een ster in opruimen en schoonmaken, of soms zijn er dingen die ervoor zorgen dat het niet zo makkelijk gaat. Deze simpele tips kunnen toch een beetje helpen met het netjes houden van je huis.

Doe het rustig aan

Je hoeft niet alles in één keer netjes te maken. Misschien heb je het idee dat, als je eenmaal begint, je ook direct alles moet doen, maar dat is niet zo. Begin klein, bijvoorbeeld met het netjes maken van de salontafel of het schoonmaken van de keuken. Door steeds kleine dingetjes te doen, kun je zien dat het effectief is en lukt het je later misschien wel goed om meerdere dingen in een keer te doen.

Beloon jezelf

Het kan helpen om jezelf na een schoonmaakbeurt te belonen. Bijvoorbeeld op wat lekkers te eten of met een leuk uitstapje met vrienden. Als je echt jezelf belooft dat je alleen mag gaan of alleen dat ene mag eten als het schoon is, kan het je erg motiveren en ga je waarschijnlijk een stuk sneller aan de slag.

Bedenk dat het erger kan

Zit je erg in over hoe je huis eruit ziet? Niet gek, maar bedenk ook dat het heel normaal is dat het lastig voor je is om goed schoon te maken. Misschien maakt het vervelende gevoel wat je hebt het ook nog wel lastiger voor je om aan de slag te gaan. Sommigen kan het helpen om dan na te denken over hoe het zou zijn als je het erger laat worden. Misschien kom je er dan op een gegeven moment niet meer doorheen of wil je niemand meer bij je thuis uitnodigen. Je wil ook niet jouw huis ontruimen. Een woning ontruimen is dan vaak ook wel extreem, maar bedenk goed dat het hier naartoe kan leiden.

Schakel hulp in

Weet je zelf niet goed hoe je het aan moet pakken? Vraag dan iemand die je vertrouwt om hulp, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Weet echter dat het geen reden is om je te schamen en dat je mensen om je heen kan vertrouwen. Vraag bijvoorbeeld een ouder of beste vriend om hulp en ga samen aan de slag. Die persoon kan jou ook motiveren en door het samen te doen, gaat het sneller en voel je meer de drang om ook echt goed door te gaan.